Nyhetsbrev maj 2023.

pga teknikstrul tappade nyhetsbrevet sina bilder. Men vill du läsa det i sin helhet på pdf så klicka på denna länk.

Sommaren kom och försvann och i skrivande stund så är det snötäckt på marken igen. Den luriga våren är här!
Här lite om bygdeföreningen, vad vi gjort och vad som är på g!
________________________________________


Långheds café fortsätter att ha öppet varje lördag kl 11 - 15. Det är öppet för lunch och café med Mayyada i köket.

ALLA lördagar öppet kl 11 - 15 med tunnbröd på menyn. Några lördagar i maj kommer det att bli servering från grillstugan då det är bröllop och namngivning i stora salen. Välkommen! (ej pingst -och midsommarafton).

  ________________________________________
Sommaren 2023 och vårt Långheds café. Mayyada jobbar hos oss i sommar och vi välkomnar ett gäng av kommunens sommarjobbande ungdomar till oss. Planeringen är igång kring sommaren och när vi vet mer så berättar vi. Troligen har vi öppet onsdagar och fredagar, samma dagar som loppisen, men vi har inte bestämt ännu.
________________________________________
Tacofredagar jobbar vi för att genomföra även sommaren 2023. För att det ska vara möjligt behövs många ideella krafter. Redan nu har vi flera tacogäng på plats men vi behöver fler som vill vara med och bidra och samtidigt få en trevlig fredag.
________________________________________
Projektet Kulturarv längs Hässjaån.

Frida Cronsioe jobbar på och här kommer info om vad som är på gång:

Hej.

Sol och värme mötte oss i april. Lusten att börja måla uteklassrummen och att fortsätta förberedelserna inför anläggandet av promenadstråk längs Hässjaån växte ju mer kvicksilvret steg på termometern. Aprilvädret spelade oss däremot som brukligt ett spratt och nu får vi hoppas att värmen snart är tillbaka, så vi kan komma igång med våra utomhusaktiviteter. Några volontärer har redan aviserat intresse för att hjälpa till med målande och snickrande. Skulle du ha möjlighet att bidra med din tid och ännu inte aviserat intresse så får du gärna höra av dig till mig på tel: 070-631 20 06.
Under april har vi haft besök av Riksteatern Gävleborg och LEADER Utveckling Hälsingebygden som båda har haft sina årsmöten på bygdegården. Jag har fått möjlighet att presentera projektet vid dessa möten. Åhörarna har uppskattat att få se vår fina bygdegård och få höra vad vi har gjort och har på gång i projektet och i övrig verksamhet. Foto från dessa tillfällen finns längre ned i nyhetsbrevet.
Vårmarknaden står i annalkande och då kommer vi hålla smedjan öppen med smeden Carl Bopparmark. Det kommer att finns möjlighet att åka häst- och vagn mellan bygdegården och smedjan. I samband med marknadsdagen planerar vi även att så lin som en del av det nordiska projektet ”1 kvm lin”. Projektet startade i Västra Götaland våren 2020 och är sedan 2022 ett nordiskt projekt med syfte att öka intresset och kunskapen om lin från odling till beredning och slöjdande. Är du intresserad av att veta mer om projektet ”1 kvm lin” och kanske vill du själv odla lin i sommar, så slå mig gärna en signal eller läs mer på Hemslöjdens hemsida: https://hemslojden.org/fa-kunskap/1-kvm-lin-2/
Ser fram emot att träffa er alla på vårmarknaden och fortsätta vårt arbete med att göra vår bygd ännu vackrare och mer levande.
Vill du läsa mer om “Kulturarv längs Hässjaån” så hittar du information på bygdeföreningens hemsida: https://www.langhed.se/index.php/kulturarv-laengs-haessjaan

Ha en härlig vår! Hälsningar Frida
________________________________________
Solenergi erbjudande. Som vi skrev om i förra nyhetsbrevet så har vi fått ett erbjudande från Wängkraft. En arbetsgrupp arbetar med frågan och berättar mer när de vet me
________________________________________
Sedan sist:
Söndag 23/4 kl 16.30 kom musikgruppen Teental. Vi fick uppleva ett härligt musikmöte mellan Indien och västerländsk tradition. Tyvärr kom inte så många vilket gör att vi funderar kring hur vi ska göra framöver med musikarrangemang. Har du några goda ideér så hör av dig till någon av oss!
________________________________________
Många bokningar med service och mat har genomförts och det tack vare många ideella krafter och att vi har Mayyada anställd. Mayyada trivs och vill gärna baka och laga mat i Långhed tillsammans med Långheds bygdeförening. Vi är så tacksamma för det!
Ett årsmöte att vara extra stolta över att vi fick arrangera var Riksteaterföreningen Gävleborgs årsmöte. Det blev en trevlig tillställning där gästerna fick ha sitt möte men vi fick även berätta om det vi gör i Långhed.
Ett annat årsmöte var Leader Hälsingebygdens årsmöte som arrangerades hos oss. Tunnbrödsmacka med färsk koost stod på menyn. Frida Cronsioe gjorde en fin presentation av projektet som involverar många.

 Bokning för tunnbrödsbakning. Nu har vi haft bakning av besökare som sköter det mesta själva och även bakgäng som önskar handledning och annat. Ta chansen att baka du med - bagarstugan är till för att nyttjas.
________________________________________
Vad är på gång:
Vårfix tisdag 9/5 kl 16 och framåt. En viktig dag för att få fint inför både vårmarknad och sommaren. Vi hjälps åt med att sätta upp marknadsstånden och gör fint både inne och ute. Vi äter något tillsammans vid 18-tiden.
________________________________________

Torsdag 11/5 Musikskolan med många ungdomar kommer till Långhed. Välkommen till en härlig vårkväll. Långheds café kör utematlagning och erbjuder kolbullar, tunnbrödsmacka och pizza. Kaffe, dricka och kaka. Uteköket är öppet kl 16.30 -18.30. Musikskolans program inleds inomhus kl 18.30 ALLA är välkomna att njuta denna kväll till dagens unga och deras musicerande! Ett arrangemang i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.
________________________________________
Traditionell VÅRMARKNAD i Långhed! En stor fest!! Lördag den 13 maj kl 10 - 15!
Ett härligt upplägg med väldigt många knallar som visar och säljer härligt hantverk. Det blir häst och vagnturer, tombola, kolbullar m.m.
Vi erbjuder även aktiviteter vid Smedjan dit häst och vagnturen åker tur och retur mellan kl 11 - 13.30. Där blir det musik och sång, Långhedsbor som berättar. SmeCarl som smider i smedjan, öva på att slå i spiken och utmana varandra. Vi bjuder på naturdryck.
Kl 14 blir det Alfta spelmanslag som spelar upp till dans och ett gäng hambodansare som ska ställa upp i årets Hälsingehambo kommer och dansar. Kom och dansa du med! Kl 14.30 tar vi ett nytt foto från Hedbacka såsom det gjordes 1904. Nu är det dags igen och vi vill att du kommer såklart.
För att bjuda till lite extra så kommer alla som kommer uppklädda i folkdräkt att bjudas på kolbulle. Välkommen att trivas i Långhed med oss!
Ett arrangemang i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.
Vårmarknaden i Långhed infaller samma dag som det är TUNNBRÖDETS DAG 2023 i Sverige!
Varje år, den andra lördagen i maj firas tunnbrödet med en alldeles egen dag. I Långhed kommer vi att baka inomhus i bakugnen och ute kommer det även att bakas och säljas tunnbröd. Samma dag firas också tunnbrödsrullens dag! Årets uppmaning från Tunnbrödsakademin är att vara med i uppropet kring att njuta varje smula. Ta en bild på din njutning och lägg den på instagram och “hashtagga” #njutavarjesmula så kanske just du vinner boken om Tunnbröd - en läcker historia. Lycka till!
________________________________________
Friskvårdspromenad med kulturinslag. VARJE ONSDAG kl 9. Häng på du med!!
Vi går en runda, pratar kultur och umgås. Kom bara! Ett arrangemang i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.
________________________________________
Bokning av bygdegården eller bagarstuga med all inclusive, möte med fika eller något annat. Kontakta Pär eller Margareta, se nedan, så hjälper vi dig att skapa något trevligt i våra fina lokaler. Mer info på hemsidan.
Det finns fina möjligheter att ordna trevliga sammankomster både med och utan service i våra lokaler! Bagarstugan hyrs ut både med och utan handledning!
________________________________________
Andelslotteriet. Grattis nummer 16 till 4 000:- i april dragningen! Var med du också! Alltid dragning den 15 varje månad. Kontakta Kerstin Forsberg 0703-672753 för ditt nummer.
________________________________________
Styrelsen 2023. Välkommen att kontakta någon av oss!
Margareta Englund ordf, Birgitta Froms Andersson kassör, Pär Hisved sekr, Mona Öhman, Agnetha Hansgårdh, Hillevi Lind och Tapio Aihonen. Suppl: Stefan Strandåker och Gerd Larsson Ungh.


Kontakt hyra bygdegården: Pär 0736-494114
Kontakt hyra bagarstuga: Margareta 0702-414327