Hyr bagarstugan i Långhed. C:\Users\pahi\Google Drive\Delat med Bygdeföreningen\STYRELSEN\Trycksaker\Långhed logga genomskinlig med HTML-färg 25AD62.pngLångheds bygdeförening har sedan 2019 en härlig vedeldad bakugn i sina lokaler. Bagarstugan är fullt utrustad med all utrustning som kan behövas och dessa ingår i hyran. Bagarstugan är till för att nyttjas och vi ser gärna att du hyr. Vi har skapat lite olika koncept för att möjliggöra för dig som hyr att välja bland. Bagarstugan drivs ideellt och i mån av tid för de som är engagerade så kan vi möta upp på olika önskemål. När du sedan bokar in dig så kommer du att få ta del av våra instruktioner så att det blir enkelt att följa. 

För att baka så är antalet 2 personer till 5 – 6 lämpligt. Är ni 5-6 personer så får några möjlighet att sitta, titta på och vila. Hyr bagarstugan för privat bruk eller hyr bagarstugan för att sälja ditt bröd – efterfrågan är väldigt stor på tunnbröd! Hyran avser en hel dag.

Alternativ 1. 

Ved ingår ej. Den som hyr värmer även upp ugnen med egen ved. De som bakade innan er har inte tagit bort askan utan det gör den nya hyresgästen - det finns asklåda i bagarstugan. Ni har egen deg med och ni har stor erfarenhet av att baka tunnbröd, vara i en bagarstuga och sköta en bakugn. Hyresgästen städar av lokalen genom att sopa, våttorka golvet, tömma ut vatten ur vattenhinken samt lägger tillbaka lånad utrustning. Ni lämnar lokalen/lokalerna i det skick du fann den och vill starta upp i nästa gång! Titta till toaletterna och även köket om ni varit där.

Alternativ 2.

Ved ingår. Den som hyr värmer själv upp ugnen. De som bakade innan er har inte tagit bort askan utan det gör den nya hyresgästen - det finns asklåda i bagarstugan.Ni har egen deg med och ni har stor erfarenhet av att baka tunnbröd, vara i en bagarstuga och sköta en bakugn. Hyresgästen städar av lokalen genom att sopa, våttorka golvet, tömma ut vatten ur vattenhinken samt lägga tillbaks lånad utrustning. Ni lämnar lokalen/lokalerna i det skick du fann den och vill starta upp i nästa gång! Titta till toaletterna och även köket om ni varit där.

 

Alternativ 3.

Ved ingår. Vi som förening värmer upp ugnen så att den är uppvärmd när ni kommer och står med ved under bakdagen och det innebär att vi har tagit hand om föregående hyresgästens aska. Ni har egen deg med och ni har stor erfarenhet av att baka tunnbröd, vara i en bagarstuga och att sköta en bakugn. Hyresgäst städar av lokalen genom att sopa, våttorka golvet, tömma ut vatten ur vattenhinken samt lägga tillbaka lånad utrustning. Ni lämnar lokalen/lokalerna i det skick du fann den och vill starta upp i nästa gång! Titta till toaletterna och även köket om ni varit där.

 

Alternativ 4.

Ved ingår liksom uppvärmning och under bakdagen. Ni kommer på överenskommen tid och vi är där och visar er baktekniken i bagarstugan under cirka 1 timme. Det innebär att vi har tagit hand om föregående hyresgästens aska. Ni har egen deg med och ni har viss erfarenhet av att baka tunnbröd och vara i en bagarstuga. Hyresgäst städar av lokalen genom att sopa, våttorka golvet, tömma ut vatten ur vattenhinken samt lägga tillbaks lånad utrustning. Ni lämnar lokalen/lokalerna i det skick du fann den och vill starta upp i nästa gång! Titta till toaletterna och även köket om ni varit där. 

 

Alternativ 5.

Ved ingår liksom uppvärmning. När ni kommer på överenskommen tid så är vi där och visar er baktekniken i bagarstugan under cirka 1 timme. Det innebär att vi har tagit hand om föregående hyresgästens aska. Vi har gjort en deg på 1 - 2 liter degvätska för mjukt eller hårt tunnbröd efter överenskommelse beroende på hur länge ni vill baka och era erfarenheter. Brödet packar ni i påsar och tar med hem. Hyresgäst städar av lokalen genom att sopa, våttorka golvet, tömma ut vatten ur vattenhinken samt lägga tillbaks lånad utrustning. Ni lämnar lokalen/lokalerna i det skick du fann den och vill starta upp i nästa gång! Titta till toaletterna och även köket om ni varit där. 

 

Alternativ 6.

Ved ingår liksom uppvärmning. När ni kommer på överenskommen tid så är vi där och visar er baktekniken i bagarstugan och är med och stöttar er i ert bakande. Det innebär att vi har tagit hand om föregående hyresgästens aska. Vi har gjort deg för mjukt tunnbröd och för hårt tunnbröd på 1 - 2 liter degvätska per sats beroende på hur länge ni vill baka och era erfarenheter. Vi stannar kvar tills vi är klara och vi avslutar med att städa undan tillsammans vilket innebär att sopa, våttorka golvet, tömma ut vatten ur vattenhinken samt lägga tillbaks lånad utrustning. Vi lämnar lokalen/lokalerna tillsammans i det skick du fann den och vill starta upp i nästa gång! Titta till toaletterna och även köket om ni varit där. Brödet packas i påsar och ni tar med brödet hem. Beräknad tidsåtgång är 5 – 6 timmar för detta. 

Alternativ 7. ”All inclusive”.

Ved ingår liksom uppvärmning. När ni kommer på överenskommen tid blir det en kopp kaffe och vi berättar lite om tunnbrödets historia. Sen visar vi er baktekniken i bagarstugan och är med och stöttar er i ert bakande hela dagen. Vi har gjort deg för hårt tunnbröd och tillsammans gör vi deg för mjukt tunnbröd på 1 - 2 liter degvätska per sats. Vi gör ett avbrott för en gemensam sopp- och tunnbröds-måltid som föreningen fixar. Vi skrapar bakbord och packar bröd tillsammans men föreningen tar hand om disk och städ. Brödet packas i påsar och ni tar med brödet hem. Beräknad tidsåtgång är 6 - 7 timmar för detta.

Städa - I de fall ni väljer att endast grovstäda bagarstugan så tar vi ut en avgift på 300:-.KRING SKÖTSEL AV BAGARSTUGAN.

 

Att värma upp bakugnen i Långhed. 

Bakugnen värms upp dagen innan för att få en bra start. Går bra med vilken torr ved som helst. Elda ganska små brasor för att ugnen ska hålla. Stäng luckorna när du lämnar men ha ventilerna i fram öppet lite så elden inte dör. 

Vid bakdagen så tänds en brasa med björkved och den underhålls några timmar för att skapa en bra värme därinne. Tillflödet av syre regleras med ventiler och även med luckorna. 

När ni ska börja baka så flyttas eldstaden till sidorna och ev till längst bak och på glöden läggs ny ved på för att ge både ljus och värme.

Under bakdagen så kan det vara bra att elda på hällen vid rasten för att höja värmen där. 

Efterarbete.

Bagarstugan lämnas alltid i ett fint skick inför nästa bak och tanken är att tillsammans kan vi hålla vår bagarstuga i fint skick. Utrustning finns i städavdelningen i köket.

Det innebär att den sopas på både bänkar och .Skrapa bakborden grundligt.

Mjölvagnar rullas undan och det sopas under saker. Golvet våttorkas. 

Betalning av uppgjord avgift Erlägg avgiften såsom det har gjorts upp vid uthyrningen. Finns olika alternativ.

Erlägg avgiften genom att swisha till föreningens konto 123-387256 och ange namn.

Betala in på bankgiro 263-0671 och ange namn. En faktura skickas ut av oss. 

Alternativ 1: 500.-

Alternativ 2: 600:-

Alternativ 3: 700:-

Alternativ 4: 900:-

Alternativ 5: 1.400:-

Alternativ 6: 2.300:-

Alternativ 7: 3.100:-

Alternativ 1 - 5: Ni grovstädar och vi tar golven - extra 300:-

 Här är en sammanfattning av skillnaderna i hyresalternativen för bagarstugan i Långhed:

AlternativVed ingårUppvärmningErfarenhetDegStädningTillvalAssistansPris
Alternativ 1 Nej Hyresgästen Stor Egen Grovstädning+golv Golvstädning, 300:- Nej 500:- (800:-)
Alternativ 2 Ja Hyresgästen Stor Egen Grovstädning+golv Golvstädning, 300:- Nej 600:- (900:-)
Alternativ 3 Ja Föreningen Stor Egen Grovstädning+golv Golvstädning, 300:- Nej 700:- (1000:-)
Alternativ 4 Ja Föreningen Viss Egen Grovstädning+golv Golvstädning, 300:- 1 timme instruktion 900:- (1200:-)
Alternativ 5 Ja Föreningen Viss Gjord av förening Grovstädning+golv Golvstädning, 300:- 1 timme instruktion 1.400:- (1700:-)
Alternativ 6 Ja Föreningen Viss Gjord av förening Gemensam städning N/A Stöttning hela dagen 2.300:-
Alternativ 7 Ja Föreningen Ingen nödvändig Gjord av förening Föreningen städar N/A All inclusive 3.100:-

Grovstädning: Hyresgästen sopar, våttorkar golvet, tömmer ut vatten ur vattenhinken samt lägger tillbaka lånad utrustning.

Gemensam städning: Hyresgäst och förening städar tillsammans.

Golvstädning: Föreningen tar 300 kr fextra för golvstädning om endast grovstädning utförs.

All inclusive: Föreningen sköter all städning.

Medlemsrabatten för medlem som hyr är 100 kronor. Vi ser gärna fler medlemmar i vår förening och är glada om ni vill bli medlem.

Ställ frågor kring vårt upplägg. Vi kan göra justeringar för att göra er bakupplevelse till den bästa.