C:\Users\pahi\Google Drive\Delat med Bygdeföreningen\STYRELSEN\Trycksaker\Långhed logga genomskinlig med HTML-färg 25AD62.png            

Nyhetsbrev mars 2023

Alla känner vi att ljuset har börja komma åter och ljuset gör oss mer vakna och med ljuset kommer förhoppningsvis även mer kraft! Vi välkomnar alla våren.

Här lite om bygdeförening, vad vi gjort och vad som är på g!

Sedan sist:

Med en helsida i Woxnadalsnytt förra veckan hoppas vi nå ut med vad vi gör, vad vi gjort, skapa intresse för oss och bjuda in till att komma på aktiviteter. Vi ser givetvis även fler medlemmar i vår förening och vi fyller gärna upp med några till i andelslotteriet som både ger möjlighet för den som har lotten att vinna men med en lott stödjer lott köparen även föreningen.

Långheds café har haft öppet och fortsätter att ha öppet varje lördag kl 11 - 15. Det är öppet för lunch och café med Mayyada i köket. Kom och prova på. Vi vill förstärka upplevelsen i Långhed med tunnbröd på menyn. 

Vi fick ett positivt beslut från arbetsförmedlingen nyligen och vi är både glada och stolta över att ha fått möjlighet att ha Mayyada på plats ytterligare 6 månader. Detta innebär att om vi får möjlighet att ha sommarjobbare hos oss i sommar så kan Mayyada handleda dem och vi kan ha öppet i sommar några dagar. 

ALLA lördagar är det öppet i vår med tunnbröd på menyn med öppet kl 11 - 15

sportlov2022 2

Lördag 4 februari var det fullt ös i bygdegården då Don Redmond Trio kom och underhöll. Det var en härlig countrykänsla som bjöd in till dans. Vi i bygdeföreningen försöker erbjuda olika typer av musikarrangemang för att nå så många smaker som möjligt.

Sista helgen i februari var bygdegården uthyrd till Janssons bröd i Ljusdal och bagarLina, Lina Lundmark, höll surdegskurs. 9 personer från Gävle till Ljusdal kom resande och 8 av dem bodde och trivdes på Gästisbacken. Visst är väl det stort - tänk vilken dragningskraft Långhed har och som ger tillskott i andra företags kassor. Kursen var mycket uppskattad och deltagarna trivdes och fick möjlighet att lära sig massor samtidigt som de fick en upplevelse utöver det vanliga. BagarLina kommer tillbaka i höst. Så passa på då om du vill vara med. Vi i Långhed känner stolthet.

Vi som förening har fått ett erbjudande som föreningens styrelse tittar på. Det är Wängkraft som erbjuder sig att sätta upp solenergipaneler på förrådet utan kostnad för oss. Energin som panelerna ger får vi utan avdrag utan bara som tillskott till vår kassa. De fixar allt och utifrån beräknad livslängd på 10 år så kan vi räkna kring 120 000. Det tillskottet uppskattas. Motprestationen är att vi sätter upp en skylt om Wängkraft, att vi marknadsför och skriver om det i nyhetsbrev och att vi tillsammans med Wängkraft bjuder in till informationsmöte kring solenergipaneler. Wängkraft önskar givetvis att det kommer att dyka upp intresserade kunder som vill sätta upp solenergipaneler i Långhed med omnejd. De gör detta som en marknadsföringskampanj samtidigt som de tycker om Långhed och det arbete vi gör här. Einar Wängmark är en av delägarna med härkomst från Vängsbo och Wängkraft samarbetar med flera andra lokala företag vid uppsättning. Just nu tittar styrelsen på avtal.

På gång:

SPORTLOVSAKTIVITETER VECKA 10. En rad aktiviteter där föreningen bjuder på aktiviteter och popcorn! Försäljning av snacks, korv med bröd och dryck. Ingen anmälan.   Ta med dig dina vänner och kom. På bygdegården finns det gott om plats för alla!

Tisdag 7/2 kl 11 - 14. För barn från 7 år och uppåt.  “Trollkors” Kom och tillverka ditt trollkors i trådslöjd tillsammans och lär dig mer om hur det knyter an till Hälsingegårdar och fäbodvallar. En del i Projektet Kulturarv längs Hässjaån i samarbete med Länsmuseet.  

Ett arrangemang i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Tisdag 7/3 kl 14. Film för barn: Panda på villovägar.Från 7 år

Torsdag 9/3 kl 14. Film för barn: Den magiska månresan. Barntillåten

Fredag 10/3 kl 17. Film från 11 år: Triangel of Sadness.

Lördag 18/3 blir det fisketävling “Till Puttes minne” på Stavssjön, kl 07.00 - 12.00. Anmäl ditt lag till Hillevi, 070-6754362 eller Olle 070-6355669. 400:- per lag.             Föreningen säljer lotter!

Söndag 19/3 kl 15 Årsmöte. Ett viktigt möte som vi hoppas att du kan komma och vara med på. Vi inleder mötet med årsmöte. Information kring bokprojektet och vi avslutar med semmelfika!

Friskvårdspromenad med kulturinslag. VARJE ONSDAG kl 9. Häng på du med!! Vi går en runda, pratar kultur och umgås. Kom bara! Ett arrangemang i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Projektet Kulturarv längs Hässjaån.
Frida Cronsioe är igång och här kommer senaste nytt:

Tiden går fort och det börjat dra ihop sig för sportlov. Nästa vecka sker det många aktiviteter på bygdegården, däribland ”Trixa med trådslöjd”. Som en del av projektet Kulturarv längs Hässjaån, så kommer vi tillsammans med Länsmuseet Gävleborg att erbjuda våra barn och ungdomar att lära sig mer om trådslöjd. På våra gamla gårdar och fäbodvallar i länet kan vi hitta föremål gjorda av ståltråd, så kallad trådslöjd eller luffarslöjd. Utöver bruksföremål så gjorde man även ”trolldockor” som enligt sägnen skulle hålla trollen borta. Nu ges möjlighet att göra sin egna trolldocka eller skapa egna smycken, krokar och annat kul tillsammans med pedagogerna från Länsmuseet. Vi träffas på bygdegården på tisdag den 7/3 kl. 11-14. Ingen föranmälan. Drop in från kl. 11.00.

Eventuellt kommer vi att kunna erbjuda fler aktiviteter tillsammans med Länsmuseet framöver när värmen kommer och vi kan vara ute i större utsträckning, bland annat kring smedjan och skogen som resurs. Dialog pågår även med skolor i kommunen om att vi kan erbjuda en dag i Långhed kopplad till vårt kulturarv och våra världsarv. Detta med förhoppning om att flera skolor och elever ska få samma möjlighet som eleverna från åk 9 på Celsuiskolan fick i fjol.

Den studiecirkel om Långhed som nu är påbörjad ska också bli intressant att följa och se slutresultatet av. Här kommer säkerligen mycket värdefullt att komma fram som vi kan använda till den information som är tänkt att finnas tillgänglig i uterummen och på informationstavlor på betydelsefulla platser i Långhed.

Det var allt för denna gång. Vi hörs igen i nästa nyhetsbrev där jag kommer att försöka hålla er uppdaterade med vad som är på gång i projektet. 

Vill du läsa mer om “Kulturarv längs Hässjaån” så hittar du information på bygdeföreningens hemsida:https://www.langhed.se/index.php/kulturarv-laengs-haessjaan 

Hälsningar Frida 

Bokning av bygdegården eller bagarstuga med all inclusive, möte med fika eller något annat. Kontakta Pär eller Margareta, se nedan, så hjälper vi dig att skapa något trevligt i våra fina lokaler. Mer info på hemsidan.

Andelslotteriet. Grattis nummer 26 till 4 000:- i mars dragningen!  Var med du också!    Alltid dragning den 15 varje månad. Kontakta Kerstin Forsberg 0703-672753 för ditt nummer.

Styrelsen 2022 fram till årsmötet i mars 2023. Välkommen att kontakta någon av oss! 

Margareta Englund ordf, Birgitta Froms Andersson kassör, Pär Hisved sekr, Mona Öhman, Agnetha Hansgårdh, Ulla Mortimer och Hillevi Lind. Suppl: Tapio Aihonen och Anna Linder.

hyra bygdegården:Pär 0736-494114

hyra bagarstuga: Margareta 0702-414327