Inbjudan

Hur skapar vi själva finansiella förutsättningar att bevara och utveckla bygden?

INBJUDAN TILL JAK-INFORMATION
23 FEBRUARI 2011, 18.30-20.30

LÅNGHEDS BYGDEGÅRD

MEDVERKANDE: BO LUNDSTEIN OCH
KJELL ENGLUND från JAK Södra Hälsingland

PROGRAM:

  • Information om JAK medlemsbank
  • Frågor
  • Diskussion
  • Hur går vi vidare?

VÄLKOMNA!

JAK medlemsbank För ett rättvist samhälle utan räntor
www.jak.se lokal ekonomi/stöd sparkonto. Trönö bygdekonto – www.tronobygden.se

 

 

Anteckningar från info om JAK-Banken.


Vi tar det i korta drag - JAK-banken funkar så här (utan allt för många detaljer)

Du kan så snart du är medlem och förutsatt att du har fast inkomst/är kredivärdig och låna upp till 750 000 kr från JAK-banken. Om du vill låna mer så måste du ha något som kallas sparpoäng för den del som är över 750 000.

Du kan välja att betala av lånet på 2 till 30 år.

Utslaget på hela avbetalningstiden så kostar lånet dig 1,5% av den ursprungliga lånesumman per år. Det är en administrativ kostnad som man tar ut för att hålla löpande kostnader (t ex anställdas lön, hyra av bankkontor etc).

Under tiden som du betalar av lånet så måste du även spara lika mycket som du betalar av på lånet. Ett exempel nedan.

Du lånar 200 000 och betalar av det på 10 år.
Amortering blir då 1667 kr per månad.
Månadssparande 1667 kr per månad
Lånekostnad på 1,5% av 200 000 per år: (200000*0,015*10)/(12*10)=250 kr per månad.

Efter 10 år när lånet är avbetalat och klart så kan du ta ut ditt månadssparande= 200 000 kr.

Du kanske tycker det känns jobbigt att behöva spara lika mycket som du amorterar? I så fall kan man lösa det med hjälp av sparpoängen jag nämnde tidigare.
Du kanske vet att du behöver 200 000 om tio månader. Det du kan göra då är att sätta in 20 000 kr på ett sparkonto i JAK-banken.
Varje månad som pengarna sitter på sparkontot så får du (grovt räknat, det varierar lite på olika konton) lika många sparpoäng som du har kr på kontot. Så efter 10 månader har du sparat ihop till 200 000 sparpoäng och kan ta ut ett lån på 200 000 kr och enbart betala Amortering pluss lånekostnaden.

Men om jag inte har sparpoäng, har inte råd med ett månadssparande utöver amortering och behöver pengarna nu? Då kan man lösa det genom att be sina vänner om hjälp. Vännerna kan starta ett eget privat sparande i JAK-banken (som matchar din amortering per månad), men de sparpoäng de samlar ihop slussas till ditt konto. Det som är viktigt i ekvationen är att det ska vara balans mellan sparande och lån i banken. När du betalat av ditt lån kan vännerna plocka ut sina sparade pengar, de förlorar alltså inget annat än sina sparpoäng.   Den här modellen fungerar väl för t ex en bygdeförening som tänker sig att köpa något. Eller en vindkraftsförening.

http://www.jak.se/

ps.
Modellen att räkna fram lånekostnaden per månad har ändrats för 2011. Man betalar nu 3% av den aktuella skulden per år (vilket gör det lättare att jämföra med ett vanligt banklån). Men tar man summan av alla lånekostnader och fördelar den jämt över lånetiden så blir det 1,5% per å