Extra utskicka med nya aktivteter

2010-10-10, kl 18:00 i bygdegården. Konsert med musikgruppen Ethno. För mer info om gruppen se http://www.ethno.se/default2.asp

2010-10-22: Olof Karsvall, doktorant från SLU.
Föredrag om hur jordbruk och bebyggelse organiserats från medeltid fram till idag, med fokus på Hälsingland.Tar bla upp hur senmedeltidens kriser perioden cirka 1350-1450) gjort avtryck i landskapet i form av bl.a. ödegårdar, utjordar och ett förändrat jordägande. För Hälsinglands del vet vi däremot fortfarande lite om ödeläggelsens omfattning. De skriftliga källorna under 1500- och 1600-talet vittnar däremot om hur ett fäbod- och bodlandssystem växer fram.Andra delen av föreläsningen är en praktisk genomgång av äldre lantmäterikartor från 1630-talet och framåt. Vad berättar de historiska kartorna om? Hur såg landskapet ut före och efter de stora jordreformerna, storskifte och laga skifte under 1700-talet och 1800-talet?

Arrangörerimage340image352

Helsinge kulturförening


Tid: 9 till 16

Anmälan
Till Nina Östman senast 18/10, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., 0271-133 33 eller 070 666 70 72

Kostnad: Gratis, deltagare betalar endast lunch

2010-11-13: Fest för att fira nymålad bygdegård. Bindande anmälan till Kersti Hisved. Potatissallad och grillat (kassler). Dans med ljudanläggning. Mer info och tider finns på hemsidan. Ta med guldtior till tävling. Pris till vinnaren.

2010-12-05: Julmarknad. Risgrynsgröt finns att köpa.

2011-Januari: Tvillingarna Albin och Alvar visar bilder och berättar om sin fotografering. Mat: Gulaschsoppa med bröd, smör och ost på bygdegården. Vi börjar kvällen med matservering vid 19. Pris för mat är 50 kr. Den som vill får köpa kaffe/te och fika bröd under kvällen.

Aktivetsschemat finns också på Bygdeföreningens hemsida. Om något ändras eller när mer detaljerad info kommer så går det att läsa där.

Registrera gärna er mailadress (skaffa konto) för att ta emot nyhetsbrevet med ny information från bygdeföreningen.

Blandad info om turistsatsningar
Bygdeföreningen, Hälsingegården, mfl hade den 15e september ett möte med kommunen/OKAB (som sköter hälsinglands turism) där vi diskuterade turism och hur man skulle kunna öka antalet turistmål längs stora hälsingegårdars väg.

Lite kort kan nämnas att stora hälsingegårdars väg som den är i dag behöver fler upplevelser. Turister som reser längs efter stora Hälsingegårdars väg är beredda att stanna och spendera pengar, men de möter idag ett magert utbud av upplevelser, aktiviteter, besöksmål mm

Entreprenörer måste ta egna initiativ! Så tänk till har du en verksamhet eller något du skulle vilja börja med som turisterna kan få upp ögonen för?Exempel: Hästturer, guidade vandringar, kolarkurser, timringskurser, titta på fångstgropar och gamla kolbottnar, lära sig fälla en tall, fisketurer, massage, akupunktur, smide, spådom, otroliga historier, konstutställningar, fotoutställningar, hantverk, snedhagsbygge, loppisar, gårdsbutiker, visning på gården, mata djuren, etc. etc.Att starta en verksamhet kan vara något helt nytt för många och det är bra att kunna samarbeta/utbyta ideer och tankar med någon eller flera andra. Ett restultat av vårt möte är att Hälsinglands turism/OKAB har lovat att vara sammankallande till regelbunda möten för att diskutera ideer och bygga nätverk.

Utförligare information kommer att läggas upp på Bygdeföreningens hemsida