C:\Users\pahi\Google Drive\Delat med Bygdeföreningen\STYRELSEN\Trycksaker\Långhed logga genomskinlig med HTML-färg 25AD62.png            

Nyhetsbrev mars 2023

Alla känner vi att ljuset har börja komma åter och ljuset gör oss mer vakna och med ljuset kommer förhoppningsvis även mer kraft! Vi välkomnar alla våren.

Här lite om bygdeförening, vad vi gjort och vad som är på g!

Sedan sist:

Med en helsida i Woxnadalsnytt förra veckan hoppas vi nå ut med vad vi gör, vad vi gjort, skapa intresse för oss och bjuda in till att komma på aktiviteter. Vi ser givetvis även fler medlemmar i vår förening och vi fyller gärna upp med några till i andelslotteriet som både ger möjlighet för den som har lotten att vinna men med en lott stödjer lott köparen även föreningen.

Långheds café har haft öppet och fortsätter att ha öppet varje lördag kl 11 - 15. Det är öppet för lunch och café med Mayyada i köket. Kom och prova på. Vi vill förstärka upplevelsen i Långhed med tunnbröd på menyn. 

Vi fick ett positivt beslut från arbetsförmedlingen nyligen och vi är både glada och stolta över att ha fått möjlighet att ha Mayyada på plats ytterligare 6 månader. Detta innebär att om vi får möjlighet att ha sommarjobbare hos oss i sommar så kan Mayyada handleda dem och vi kan ha öppet i sommar några dagar. 

ALLA lördagar är det öppet i vår med tunnbröd på menyn med öppet kl 11 - 15

sportlov2022 2

Lördag 4 februari var det fullt ös i bygdegården då Don Redmond Trio kom och underhöll. Det var en härlig countrykänsla som bjöd in till dans. Vi i bygdeföreningen försöker erbjuda olika typer av musikarrangemang för att nå så många smaker som möjligt.

Sista helgen i februari var bygdegården uthyrd till Janssons bröd i Ljusdal och bagarLina, Lina Lundmark, höll surdegskurs. 9 personer från Gävle till Ljusdal kom resande och 8 av dem bodde och trivdes på Gästisbacken. Visst är väl det stort - tänk vilken dragningskraft Långhed har och som ger tillskott i andra företags kassor. Kursen var mycket uppskattad och deltagarna trivdes och fick möjlighet att lära sig massor samtidigt som de fick en upplevelse utöver det vanliga. BagarLina kommer tillbaka i höst. Så passa på då om du vill vara med. Vi i Långhed känner stolthet.

Vi som förening har fått ett erbjudande som föreningens styrelse tittar på. Det är Wängkraft som erbjuder sig att sätta upp solenergipaneler på förrådet utan kostnad för oss. Energin som panelerna ger får vi utan avdrag utan bara som tillskott till vår kassa. De fixar allt och utifrån beräknad livslängd på 10 år så kan vi räkna kring 120 000. Det tillskottet uppskattas. Motprestationen är att vi sätter upp en skylt om Wängkraft, att vi marknadsför och skriver om det i nyhetsbrev och att vi tillsammans med Wängkraft bjuder in till informationsmöte kring solenergipaneler. Wängkraft önskar givetvis att det kommer att dyka upp intresserade kunder som vill sätta upp solenergipaneler i Långhed med omnejd. De gör detta som en marknadsföringskampanj samtidigt som de tycker om Långhed och det arbete vi gör här. Einar Wängmark är en av delägarna med härkomst från Vängsbo och Wängkraft samarbetar med flera andra lokala företag vid uppsättning. Just nu tittar styrelsen på avtal.

På gång:

SPORTLOVSAKTIVITETER VECKA 10. En rad aktiviteter där föreningen bjuder på aktiviteter och popcorn! Försäljning av snacks, korv med bröd och dryck. Ingen anmälan.   Ta med dig dina vänner och kom. På bygdegården finns det gott om plats för alla!

 

Tisdag 7/2 kl 11 - 14. För barn från 7 år och uppåt.  “Trollkors” Kom och tillverka ditt trollkors i trådslöjd tillsammans och lär dig mer om hur det knyter an till Hälsingegårdar och fäbodvallar. En del i Projektet Kulturarv längs Hässjaån i samarbete med Länsmuseet.  

Ett arrangemang i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Tisdag 7/3 kl 14. Film för barn: Panda på villovägar.Från 7 år

Torsdag 9/3 kl 14. Film för barn: Den magiska månresan. Barntillåten

Fredag 10/3 kl 17. Film från 11 år: Triangel of Sadness.

Lördag 18/3 blir det fisketävling “Till Puttes minne” på Stavssjön, kl 07.00 - 12.00. Anmäl ditt lag till Hillevi, 070-6754362 eller Olle 070-6355669. 400:- per lag.             Föreningen säljer lotter!

Söndag 19/3 kl 15 Årsmöte. Ett viktigt möte som vi hoppas att du kan komma och vara med på. Vi inleder mötet med årsmöte. Information kring bokprojektet och vi avslutar med semmelfika!

Friskvårdspromenad med kulturinslag. VARJE ONSDAG kl 9. Häng på du med!! Vi går en runda, pratar kultur och umgås. Kom bara! Ett arrangemang i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Projektet Kulturarv längs Hässjaån.
Frida Cronsioe är igång och här kommer senaste nytt:

Tiden går fort och det börjat dra ihop sig för sportlov. Nästa vecka sker det många aktiviteter på bygdegården, däribland ”Trixa med trådslöjd”. Som en del av projektet Kulturarv längs Hässjaån, så kommer vi tillsammans med Länsmuseet Gävleborg att erbjuda våra barn och ungdomar att lära sig mer om trådslöjd. På våra gamla gårdar och fäbodvallar i länet kan vi hitta föremål gjorda av ståltråd, så kallad trådslöjd eller luffarslöjd. Utöver bruksföremål så gjorde man även ”trolldockor” som enligt sägnen skulle hålla trollen borta. Nu ges möjlighet att göra sin egna trolldocka eller skapa egna smycken, krokar och annat kul tillsammans med pedagogerna från Länsmuseet. Vi träffas på bygdegården på tisdag den 7/3 kl. 11-14. Ingen föranmälan. Drop in från kl. 11.00.

Eventuellt kommer vi att kunna erbjuda fler aktiviteter tillsammans med Länsmuseet framöver när värmen kommer och vi kan vara ute i större utsträckning, bland annat kring smedjan och skogen som resurs. Dialog pågår även med skolor i kommunen om att vi kan erbjuda en dag i Långhed kopplad till vårt kulturarv och våra världsarv. Detta med förhoppning om att flera skolor och elever ska få samma möjlighet som eleverna från åk 9 på Celsuiskolan fick i fjol.

Den studiecirkel om Långhed som nu är påbörjad ska också bli intressant att följa och se slutresultatet av. Här kommer säkerligen mycket värdefullt att komma fram som vi kan använda till den information som är tänkt att finnas tillgänglig i uterummen och på informationstavlor på betydelsefulla platser i Långhed.

Det var allt för denna gång. Vi hörs igen i nästa nyhetsbrev där jag kommer att försöka hålla er uppdaterade med vad som är på gång i projektet. 

Vill du läsa mer om “Kulturarv längs Hässjaån” så hittar du information på bygdeföreningens hemsida: https://www.langhed.se/index.php/kulturarv-laengs-haessjaan 

Hälsningar Frida 

Bokning av bygdegården eller bagarstuga med all inclusive, möte med fika eller något annat. Kontakta Pär eller Margareta, se nedan, så hjälper vi dig att skapa något trevligt i våra fina lokaler. Mer info på hemsidan.

Andelslotteriet. Grattis nummer 26 till 4 000:- i mars dragningen!  Var med du också!    Alltid dragning den 15 varje månad. Kontakta Kerstin Forsberg 0703-672753 för ditt nummer.

Styrelsen 2022 fram till årsmötet i mars 2023. Välkommen att kontakta någon av oss! 

Margareta Englund ordf, Birgitta Froms Andersson kassör, Pär Hisved sekr, Mona Öhman, Agnetha Hansgårdh, Ulla Mortimer och Hillevi Lind. Suppl: Tapio Aihonen och Anna Linder.

hyra bygdegården:Pär 0736-494114

hyra bagarstuga: Margareta 0702-414327

 
   

 

 

Nyhetsbrev Februari 2023.  

 

Årets första månad har gått över i en ny och vi ser att längden på dagarna har ökat. Detta ger de flesta av oss energi då känslan att vi går mot ljusare tider börjar kännas. Här lite om bygdeförening, vad vi gjort och vad som är på g! 

Sedan sist:

Tisdag 10 januari hölls en spännande och fullspäckad dag i Långhed arrangerad av biosfär Voxnadalen och världsarvet Hälsingegårdar utifrån projektet Hållbar platsutveckling.Det var minimässa inomhus, kolbulleprovsmakning utomhus, häst- och vagnturer till Jon-Lars och workshops i bygdegården. En uppskattad dag som gav stora möjligheter till möten och nätverksskapande mellan olika aktörer. Vi som förening hade kolbulleförsäljning utomhus, sopplunch och café inomhus.

 

 

 

 
 

Lördag 28 januari var det medlemsfest med en riksspelman på besök! Festen inleddes med en konsert av Peter “Puma” Hedlund därefter var det middag och trevligheter. Agnetha Hansgårdh arrangerade och tog hjälp av ett antal volontärer som gjorde ett fantastiskt jobb. 

På gång:

Lördag 4 februari. Härlig countrykänsla på bygdegården då vi gästas av Don Redmond Trio! 
Välkommen att boka din biljett via Ulla Mortimer 073-0419041. 

Lördag 4 februari kl 11 - 15. Öppet för lunch och café med Mayyada i köket med ett nytt upplägg. Kom och prova på. Vi vill förstärka upplevelsen i Långhed med tunnbröd på menyn. Detta tänker vi oss att fortsätta med om vi får möjlighet att ha Mayyada kvar som anställd. Vi väntar på beslut från arbetsförmedlingen och hoppas på ett positivt besked.

ALLA lördagar i vår planerar vi att fortsätta med tunnbröd på menyn med öppet 11 - 15

SPORTLOVSAKTIVITETER VECKA 10. En rad aktiviteter där föreningen bjuder på aktiviteter och popcorn! Försäljning av snacks, korv med bröd och dryck. Ingen anmälan.   Ta med dig dina vänner och kom. På bygdegården finns det gott om plats för alla!

Tisdag 7/2 kl 11 - 14. För barn från 7 år och uppåt.  “Trollkors” Kom och tillverka ditt trollkors i trådslöjd tillsammans och lär dig mer om hur det knyter an till Hälsingegårdar och fäbodvallar. En del i Projektet Kulturarv längs Hässjaån i samarbete med Länsmuseet.  

Ett arrangemang i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Tisdag 7/3 kl 14. Film för barn: Panda på villovägar.Från 7 år

Torsdag 9/3 kl 14. Film för barn: Den magiska månresan. Barntillåten

Fredag 10/3 kl 17. Film från 11 år: Triangel of Sadness.

Söndag 19/3 kl 15 Årsmöte. Ett viktigt möte som vi hoppas att du kan komma och vara med på. I nästa nyhetsbrev presenterar vi programmet men pricka in dagen i din kalender.

Friskvårdspromenad med kulturinslag. VARJE ONSDAG kl 9. Häng på du med!! 

Vi går en runda, pratar kultur och umgås. Kom bara! Ett arrangemang i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Bokning av bygdegården eller bagarstuga med all inclusive, möte med fika eller något annat. Kontakta Pär eller Margareta, se nedan, så hjälper vi dig att skapa något trevligt i våra fina lokaler. Mer info på hemsidan.

Andelslotteriet. Grattis nummer 33  till  4 000:- ! Alltid dragning den 15 i varje månad. Var med du också! Kontakta Kerstin Forsberg 0703-672753

Styrelsen 2022 fram till årsmötet i mars 2023. Välkommen att kontakta någon av oss! 

Margareta Englund ordf, Birgitta Froms Andersson kassör, Pär Hisved sekr, Mona Öhman, Agnetha Hansgårdh, Ulla Mortimer och Hillevi Lind. Suppl: Tapio Aihonen och Anna Linder.

Kontakt hyra bygdegården: Pär 0736-494114 Kontakt hyra bagarstuga: Margareta 0702-414327

 

 

 

 

   

 

Projektet Kulturarv längs Hässjaån.

Frida Cronsioe är igång och senaste nytt finner du att läsa här.

Knappt en månad har jag nu varit i gång som ny projektledare för projektet “Kulturarv längs Hässajån” och jag vill ta tillfället i akt att tacka för förtroendet att få driva detta spännande projekt vidare. Den första tiden har inneburit mycket nytt att sätta sig in i och många och många nya kontakter och intressanta möten, bl.a. vid den minimässa som arrangerades i Långhed den 10/1 som ni kunde läsa om i början av Nyhetsbrevet. Här knöts många värdefulla kontakter som jag tror kommer att vara till gagn för det fortsatta arbetet i projektet där vi tillsammans med andra kan sprida kunskap om vårt kulturarv och vackra natur och hembygd. 

Förberedelserna för ytterligare ett uteklassrum och promenadstråk längs Hässjaån nedanför Pallars är i full gång. Planen är att sätta igång arbetet så snart våren är här och tjälen har gått ur marken. Även målning av de befintliga klassrummen planeras under våren. Vi kommer att vara i behov av ideella krafter för att kunna genomföra allt detta, så har du möjlighet att hjälpa till så tas all hjälp tacksamt emot! Mer information kommer framöver när det börjar bli dags. 

För våra barn och ungdomar är det planerat en sportlovsaktivitet tillsammans med Länsmuseet Gävleborg den 7/3 kl. 11-14 på bygdegården. Det kommer då att finnas möjlighet att lära sig mer om trådslöjd (luffarslöjd) och skapa sig något kreativt efter egen design eller göra en “trolldocka” som enligt sägnen skulle hålla trollen borta.
Alla är varmt välkomna ung som äldre!

Det var allt för denna gång! Vi hörs igen i nästa nyhetsbrev där jag kommer att försöka hålla er uppdaterade med vad som är på gång i projektet. 

Vill du läsa mer om “Kulturarv längs Hässjaån” så hittar du information på bygdeföreningens hemsida: https://www.langhed.se/index.php/kulturarv-laengs-haessjaan 

Hälsningar Frida 

 
 
     

 

 

 

 

 

Nyhetsbrev januari 2023.  

GOTT NYTT ÅR vill vi tillönska er alla. Hoppas årets första dagar har varit bra var du än befinner dig. Nu går vi mot ljusare tider även om det är långt till sommaren. Förhoppningsvis så har vi lite aktiviteter som kan vara trevliga för dig att vara med på. Varmt välkommen.

Här lite om vår bygdeförening. Vad vi har gjort och vad som är på gång! 

Först lite information:

Kulturarv längs Hässjaån.

Vi har berättat om det tidigare här kring att vi tagit paus några månader med projektet “Kulturarv längs Hässjaån” under arbetet med att finna en ny projektledare. Styrelsen har nu tagit beslutet att anställa Frida Cronsioe med start måndag 9 januari 2023.Vi kommer att träffa henne då och tillsammans ska vi göra en omstart av projektet. Redan tisdagen den 10/1 så kommer Frida att involveras i uppdraget, mer info nedan.

Välkommen säger vi till Frida och önskar henne och föreningen lycka till i projektet. 

Framöver kommer det att finnas en informationspunkt i nyhetsbrevet som Frida skriver. 

 

Vilken fin artikel! 

Vilken fin artikel det var i tidningen som delas ut till alla hushåll i Ovanåkers kommun samt skickas till de utflyttade Ovanåkersborna som finns registrerade. Tidningen heter “tycker om Ovanåker”. På fotot till vänster är fotograf Niklas i full färd med att fotografera medan Elin intervjuade och skrev fin text.

Mayyada Bhlasal medverkade på många bilder och uttryckte tydligt hur väl hon trivs i Långhed. Mayyada älskar att laga mat och gör det gärna tillsammans med oss vilket glädjer både oss och alla medlemmar i Långheds bygdeförening.

Vi i föreningen känner stolthet och vill fortsätta att ha Mayyada anställd om vi får för arbetsförmedlingen. Får vi ett positivt svar så fortsätter hon att arbeta hos oss från 15 februari till augusti 2023. Våra tankar just nu är att utveckla lördagsöppet med tunnbröd på menyn!

 

 

Dags att planera för årsmöte. Styrelsen har preliminärbokat  söndag den 19 mars kl 15 för detta. Pricka in den dagen. 

Sedan sist:

Torsdag 1 december. Då byggde vi inför julmarknaden. Vi var ett glatt gäng och det som skulle göras blev gjort och gott fika avnjöts! 

Lördag 3 december. Äntligen julmarknad.  Vilken härlig känsla att nu äntligen kunna genomföra en traditionell julmarknad i Långhed igen. Det blir en fantastisk upplevelse för knallar, besökare, musikanter och för oss volontärer. Tomten bjöd på glögg ute och i grillstugan brann elden och glädje spreds. Kulturresorna i Långhed med häst och vagn blev fullbokade och många spännande historier berättades under dessa resor av Jon Andersson, Karl- Erik Johansson och Ulla Mortimer. Popcornmaskinen gick varm och inne erbjöds gröt och skinksmörgås, kaffe med dopp. I bagarstugan gräddades det tunnbröd i den vedeldade bakugnen. Knallarna fick många besökare som handlade mycket gott inför julen och annat fint. Den sista programpunkten under dagen var julmusiken som verkligen sjöng in julen. Vilken härlig dag!

Lördag 10 december. Grötmys för volontärer. Föreningen tackade höstens volontärer med en trevlig eftermiddag med glögg, gröt etc. Flera glada tomtar hjälpte till och spred julkänsla och de delade ut julklappar till vinnare av julklappslotteriet. vi avslutade med att önska varandra en riktigt god jul! 

Tisdag 13 december. Luciafirande. Vilken härlig och stämningsfull luciahögtid vi fick till i bygdegården. Ett ungt luciatåg medverkade och framförde flera sånger under ledning av Helen Sundell. Elsies härliga saffransbullar smakade gott till kaffet. Allsång avslutade detta gemyt och det var inte sista gången för det var verkligen mysigt! God Jul och Gott Nytt År önskade vi alla varandra.

Lördag 17 december. Öppet för kaffe och lunch! Mayyada dukade upp som vanligt och det blev en fin lördag med ett tjugotal lunchgäster. Planering med gäst som bokat in sig för 80-års kalas gjordes. 

Efter detta arrangemang drog vi ner värmen i väntan på aktiviteter 2023!

 

   

På gång:

Tisdag 10 januari. En dag där allmänheten bjuds in för att träffas, lära om och dela erfarenheter om biosfär Voxnadalen och världsarvet Hälsingegårdar utifrån projektet Hållbar platsutveckling. Bjuder in gör projektet och vi är många volontärer som jobbar.

11.30 - 14. Minimässa som skapar möten mellan olika aktörer. Inomhus och utomhus.     

11.30 Välkomsttal samt varm dryck och provsmakning av kolbullar. Häst och vagn turer till Jon Lars där det blir kulturinformation utomhus utifrån biosfär och hälsingegårdar.

11.30 - 14. Kolbulleförsäljning utomhus vid bygdegården samt kaffe och kaka inne.

14 - 16. Workshop kring samverkan utifrån projektet Hållbar platsutveckling i Biosfärområdet Voxnadalen och Världsarvet Hälsingegårdar. Boka din plats med Maria Rosén 070-2795947

Lördag 14 januari. Öppet för första gången på bygdegården 2023 med Mayyada i köket. Vi provar ett nytt upplägg i vår för att förstärka känslan kring tunnbröd. Detta innebär att vi utvecklar ett koncept där besökarna kan inhandla en tunnbrödsmacka till lunch eller om gästerna vill fika med kaffe och kaka. Vi kommer även att erbjuda varm choklad!

Lördagarna framöver i vår planerar vi att fortsätta med tunnbröd på menyn             med öppet kl 11 - 15. Varmt välkomna! 

Lördag 28 januari blir det medlemsfest! Festen inleds med en konsert av Peter “Puma” Hedlund därefter blir det middag och lite överraskningar. Boka din plats genom Agnetha Hansgårdh på 073-8756146. Föreningen bjuder på underhållning. Middag 100:-/person.     Ett arrangemang i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Friskvården drar igång onsdag 11/1. Häng på du med!! VARJE ONSDAG kl 9. Friskvårdspromenad med kulturinslag. Vi går en runda och umgås. Kom bara!               Ett arrangemang i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Bokning av bygdegården eller bagarstuga med all inclusive, möte med fika eller något annat. Kontakta Pär eller Margareta, se nedan, så hjälper vi dig att skapa något trevligt i våra fina lokaler. Mer info på hemsidan.

Andelslotteriet. Grattis nr 50 till 10 000:- ! Extra stort grattis!! Alltid dragning den 15 i varje månad.  Var med du också! Kontakta Kerstin Forsberg 0703-672753

Styrelsen 2022. Välkommen att kontakta någon av oss! 

Margareta Englund ordf, Birgitta Froms Andersson kassör, Pär Hisved sekr, Mona Öhman, Agnetha Hansgårdh, Ulla Mortimer och Hillevi Lind. Suppl: Tapio Aihonen och Anna Linder.

Kontakt hyra bygdegården: Pär 0736-494114 Kontakt hyra bagarstuga: Margareta 0702-414327
C:\Users\pahi\Google Drive\Delat med Bygdeföreningen\STYRELSEN\Trycksaker\Långhed logga genomskinlig med HTML-färg 25AD62.png

 

Nyhetsbrev december 2022.  

Julkänslan börjar komma till oss och vi som vill adventspyssla har börjat göra det. Snön har verkligen förstärkt känslan av vinter och vi i vår trakt kan njuta fullt ut av vinter. Hoppas den håller i sig! 

Här lite om vår förening. Vad vi har gjort och vad som är på gång! 

Först lite information:

Kulturarv längs Hässjaån. Som vi skrev sist så håller vi just nu på att se över hur vi ska organisera runt projektet “Kulturarv längs Hässjaån”. Just nu så har vi gjort ett uppehåll och styrelsen jobbar på frågan. Vi ser en möjlighet att förlänga projektet i 3 månader vilket gör att vi kan hantera uppehållet som uppstått. Ambitionen är att fortsätta med projektet.

Sedan sist:

Lördag 12 november var bygdegården abonnerad för besök av Konstfrämjandet i Gävleborg. Det var möte kring ett projekt som de blivit beviljade: “xKONSTx”. Ett tjugotal konstnärer och även Långheds bygdeförening hade representanter med och deltog i samtalet kring projektet. Målet är att om tre år genomföra en konsthändelse, som kan fungera som en triennal, som är geografiskt utspridd i hela Gävleborg. Att Långhed kan vara med i detta på något vis känns spännande och tänker vi utifrån den enorma skatt som finns av konst i Långhed så är det en självklarhet. Agnetha Hansgårdh från bygdeföreningen kan säkert berätta mer. Deltagarna hade en kreativ dag där vi som förening ordnade med fika och mat.

Lördag 26 november. En härlig kväll med musikunderhållning. Det var Långhedsbördiga Kristine West som gästade oss tillsammans med Erik Rydvall. Den professionella duon hanterade blockflöjter och nyckelharpor med bravur och fin känsla. Vi var verkligen många som njöt denna afton och som nu har ett fint minne att bevara. Välkomna igen!

   

På gång:

Torsdag 1 december kl 16. Då bygger vi fint inför julmarknaden. Vi vill skapa en fin julkänsla och det gör vi tillsammans. Fikar gör vi också såklart! Har du tid och möjlighet så kom och hjälp till och gläds åt gemenskapen.  Ett arrangemang i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Lördag 3 december. Julmarknad kl 11 - 17. En härlig känsla finns inför denna upplevelse. Det blir en upplevelse för knallar och besökare men även för oss volontärer. Det blir många knallar både inne och ute. Tomten bjuder på glögg ute och grillstugan värmer och bakas i. Inne erbjuds gröt och skinksmörgås, kaffe med dopp. 

Glöm inte att boka din plats på Kulturresa med häst och vagn. Avresa med Staffan Iljegårds häst och vagn kl 12, 13, 14 och 15. 45 minuters tur för 50:-. Boka din plats med Mona Öhman 070-6057209.  Ett arrangemang i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Julmusik och sång kl 16 - 17. En härlig möjlighet att få extra fin julstämning.  Ett arrangemang i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Lördag 10 december. Grötmys för volontärer. Föreningen gör många aktiviteter och för att allt ska fungera med alla saker och ting så behövs många volontärer som gör ideellt jobb. Välkommen att komma kl 16 - 18. Anmälan till Agneta Hansgård 073-8756146 senast 7 december. Tomten kommer!  Ett arrangemang i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Tisdag 13 december kl 18. Vi träffas för ett trivsamt luciafirande. Ett härligt luciatåg medverkar och sjunger fina sånger tillsammans med oss. Elsie bakar härliga saffransbullar som serveras till kaffet! Välkomna! Ett arrangemang i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

VARJE LÖRDAG UNDER 2022. Öppet kl 11 - 16 . 11 - 16 fika, lunch 12 - 14.30.    Mayyada Blhashal fixar goda maträtter som gästerna uppskattar. Vi är många handledare som gör detta möjligt.                

VARJE ONSDAG kl 9. Friskvårdspromenad med kulturinslag. Vi går en runda och umgås. Kom bara!  Ett arrangemang i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Bokning av bygdegården eller bagarstuga med all inclusive, möte med fika eller något annat. Kontakta Pär eller Margareta, se nedan, så hjälper vi dig att skapa något trevligt i våra fina lokaler. Mer info på hemsidan.

Andelslotteriet. Grattis nr 31 till 4 000:- ! Alltid dragning den 15 i varje månad.  Var med du också! Kontakta Kerstin Forsberg 0703-672753

Styrelsen 2022. Välkommen att kontakta någon av oss! 

Margareta Englund ordf, Birgitta Froms Andersson kassör, Pär Hisved sekr, Mona Öhman, Agnetha Hansgårdh, Ulla Mortimer och Hillevi Lind. Suppl: Tapio Aihonen och Anna Linder.

Kontakt hyra bygdegården: Pär 0736-494114 Kontakt hyra bagarstuga: Margareta 0702-41432

 

 

 

Julmarknad2022

 

Nyhetsbrev november 2022.

Hej på er där ute i novembermörkret. November kan kännas lite mörk men i slutet av denna månad så får vi plocka fram adventsljusstakarna och det är något att längta till! Här lite om vår förening. Vad vi har gjort och vad som är på gång! 

Först lite information:

Vilken utmärkelse!

Vi känner alla stolthet över att ha blivit utsedd till Årets X-ing. Motiveringen var otroligt fint formulerad och har du inte läst den så kom in på bygdegården och ta del av den. Vi fick även 5 000:- som vi funderar på hur vi ska fira med!

Foto: X-ing med Helena Näslund och Staffan Iljegård stormade in på vårt planeringsmöte inför julmarknaden. Vi var ett stort gäng så det blev en riktig fest på plats. Efter uppståndelsen övergick vi till julmarknadsplanering och idéerna sprutade - det blir en spännande häst och vagnutflykt, det kan vi utlova. Boka din plats via Mona.

 

Kulturarv längs Hässjaån. Som ni alla vet så har vi ett pågående projekt som heter “Kulturarv längs Hässjaån”. Just nu så har vi gjort ett uppehåll i detta då vi ser över organisation utifrån att Lennart Holm har avbrutit sin tjänst. Styrelsen jobbar på frågan.

Sedan sist:

Lördag och söndag 15 -16 oktober. SKAPARTING. En händelserik helg där många deltagare fick engagera sig i olika skapande verksamheter. Deltagarna var många som trivdes tillsammans och fick god mat och service.

Söndag 23 oktober. MUSIKKVÄLL. Vilken fantastisk musikkväll det blev på bygdegården med haitiska trummor och nordisk vind med gruppen Mapou. De som var där var överväldigade och fick sköna takter i kroppen. Tyvärr var det få deltagare och vi hoppas att fler kommer på kommande arrangemang. 

Lördag 29 oktober. Filmvisning som en del av Kultur och demokrativeckan. Det visades 4 filmer som visade på gamla Långhed förr och nu för ett glatt gäng denna lördag eftermiddag. Det var Evert Öhman med sina uppfinningar, hässjande av hö och kolningsfilm. Mycket intressanta filmer som bjöd in till fina samtal om hur det var och hur kan vi fortsätta att bevara/berätta detta för framtiden. Ideér lyftes som bådar gott. Nya filmer och kanske en bok om Långhed som kan skapas via en studiecirkel. Återkommer om det.

   

På gång:

Lördag 12 november.  Konstfrämjandet i Gävleborg har abonnerat bygdegården. De har bokat för möte och vi serverar med fika och mat. Vi har ej öppet för andra gäster.

Lördag 26 november. Musikunderhållning. Långhedsbördiga Kristine West gästar oss och vi bjuder in dig till en härlig afton! Boka din plats genom att kontakta Ulla Mortimer 073-0419041.

Torsdag 1 december kl 16. Då bygger vi fint inför julmarknaden. Vi vill skapa en fin julkänsla och det gör vi tillsammans. Fikar gör vi också såklart!

Lördag 3 december. Julmarknad kl 11 - 17. Vi planerar för fullt. Klart med tomten som har lovat att komma liksom häst och vagn som erbjuder mysiga och upplevelserika turer, kulturresa i byn - boka din plats med Mona Öhman 070-6057209.  Många knallarna har bokat bord och grötens ris är skördad och glöggen beställd. Vill du sälja så hör av dig till Carina Rosén 070-9407587.

Lördag 10 december. Fest för volontärer. Föreningen gör många aktiviteter och för att allt ska fungera med alla saker och ting så behövs många volontärer som gör ideellt jobb. Välkommen att komma. Festen startar kl 17 och vi bjuder på mat. Anmälan till Agneta Hansgård 073-8756146 senast 7 december. Tomten kommer!

Tisdag 13 december kl 18. Vi träffas för ett trivsamt luciafirande. Någon form av luciatåg medverkar och sjunger fina sånger det gör vi tillsammans. Elsie bakar härliga saffransbullar som serveras till kaffet! Välkomna!

VARJE LÖRDAG. Öppet kl 11 - 16 . 11 - 16 fika, lunch 12 - 14.30. Mayyada Blhashal fixar goda maträtter som gästerna uppskattar. Vi är många handledare som gör detta möjligt.                Tyvärr stängt på bygdegården för gäster lördag 12/11. 

VARJE ONSDAG kl 9. Friskvårdspromenad med kulturinslag. Vi går en runda och umgås. Kom bara!  

Bokning av bygdegården eller bagarstuga med all inclusive, möte med fika eller något annat. Kontakta Pär eller Margareta, se nedan, så hjälper vi dig att skapa något trevligt i våra fina lokaler. Mer info på hemsidan.

Andelslotteriet. Grattis nr 2 till 4 000:- ! Alltid dragning den 15 i varje månad.  Var med du också! Kontakta Kerstin Forsberg 0703-672753

Styrelsen 2022. Välkommen att kontakta någon av oss! 

Margareta Englund ordf, Birgitta Froms Andersson kassör, Pär Hisved sekr, Mona Öhman, Agnetha Hansgårdh, Ulla Mortimer och Hillevi Lind. Suppl: Tapio Aihonen och Anna Linder.

Kontakt hyra bygdegården: Pär 0736-494114 Kontakt hyra bagarstuga: Margareta 0702-414327

 

 

September 22

 

 

 

LånghedsNyhetsbrev Sept2022

 

 NyhetsbrevAug22

 

 

NyhetsbrevJuli22Nyhetsbrev Juni2022

 

Tunnbrödsfestival och världspremiär

 

nyhetsbrevmaj2022

Vårfixardagar2022

 

 

nyhetsbrevApril2022

 

NyhetsbrevMars2022 

 

Nyhetsbrev jan2022