Nyhetsbrev oktober - Leader 2. Kulturarv längs Hässjaån.

I projektet "Kulturarv längs Hässjaån" har det hänt och är på gång en hel del spännande aktiviteter. I början av september deltog projektet vid en aktivitetsdag för eleverna från Celsiusskolans årskurs 9 i Öjeparken. Där fick de bland annat uppleva Mårtesgården och delta i en tipspromenad arrangerad av Långheds bygdeförening med kulturhistoriska teman såsom flottningens betydelse, linets historia och kol- och tjärframställning samt världsarvet Hälsingegårdar.

Därefter reste vi till Gotland och med stor stolthet tog vi emot utmärkelsen: Årets bygdeförening Sverige 2023. Det gav oss mycket inspiration och nya idéer för nya aktiviteter framöver. Vi kan konstatera att det bara är fantasin som sätter gränser för vad som är möjligt att åstadkomma. Kanske sitter du själv inne med tankar och idéer om vad vi skulle kunna göra i vår bygdegård? Tveka inte att höra av dig till mig eller någon i styrelsen. Tillsammans kan vi åstadkomma mycket!

En härlig naturpromenad med örtplockning har också genomförts under september. Under promenaden gav Christin Ung deltagarna kunskap om vad naturens skafferi har att erbjuda och hur de har nyttjats förr och hur vi kan ta tillvara det idag. En mycket uppskattad dag som avslutades med en gemensam grötfrukost på bygdegården. 

Senast har vi haft nypremiär för visning av linmuséet vid Lasses i Långhed. Det blev en mycket uppskattad dag och det vackra vädret gav också en fin inramning. Karl-Erik Johansson guidade i muséet och berättade om linets betydelse och hur det har framställts och nyttjats genom historien. Flera besökare delade också egna erfarenheter och kunskap om att odla lin och dess framställning. Visningarna avslutades med fika och tunnbrödssmörgås med koost i den gemytliga bryggstugan och det gav tillfälle till samspråk om berättelser och roliga anekdoter om livet i Långhed.

Nu ser vi fram emot kommande aktiviteter, däribland världspremiären av Göran Emerius film om skogens lockelser på bygdegården den 9 november. Vi återkommer med mer information om filmkvällen framöver. Ni kan läsa mer om Göran Emerius och hans arbete på https://naturfilmarna.se/emerius-goran/

Det var allt för denna gång, men projektet fortsätter att blomstra med spännande evenemang och kulturarv att utforska längs Hässjaån.

Hälsningar Frida