Nyhetsbrev juni 2023 om KULTURARV LÄNGS HÄSSJAÅN!

Maj har som brukligt bara rusat i väg och mycket har hänt under månaden.

Besök av studenter och lärare från Gävle Högskola Den 8 maj hade biosfärområde Voxnadalen besök av studenter och lärare från Gävle Högskola som studerar programmet ”Folkhälsa och hållbar utveckling”. Gruppen hade under dagen fått besöka bland annat Sässmanområdet och Mittjasvallen. De avslutade sin rundresa med fika utanför bygdegården i ett soligt Långhed. De fick information om byn och bygdegårdens historia. De fick även information om projektet ”Kulturarv längs Hässjaån” och våra återkommande aktiviteter i föreningen. De blev mycket imponerade av våra lokaler och aktiva förening och vår vackra by som de gärna ville komma tillbaka till, eventuellt redan till hösten för projektarbete inom ramen för deras sista år på utbildningen.

Vårmarknad Vårmarknaden blev verkligen en succé och i år gick häst- och vagnturen mellan bygdegården och smedjan. Det var en uppskattad tur för de som valde att hoppa på. ”Sme Carl” (Carl Bopparmark) höll smedjan öppen och visade nyfikna hur det går till att smida bland annat en hasp med tillhörande märlor. Undertecknad fanns på plats och informerade om projektet och Karl-Erik och Stefan stod för ”kulturinformationen om Långhed” och samtalade bland annat om kolframställning och linberedning med besökarna. Ackompanjerade av gitarr bjöd Melody och Della på sommarsång och vi sådde 2 kvadratmeter lin. En så enkel sak som att ”slå i spiken” höll barnen sysselsatta länge och i det vackra vårvädret uppskattade besökarna den svalkande naturdrycken med lingon från Långhed som vi bjöd på.

Besök av studenter från SLU (Sveriges lantbruksuniversitet). Med mycket kort varsel fick vi möjligheten att ta emot tre mycket engagerade studenter från SLU som hade i uppdrag att utvärdera arbetet med lokala utvecklingsplaner och se vilka framtida utmaningar vi står inför på landsbygden. För att fånga upp dessa frågeställningar hölls en kreativ

Framtidsverkstad” på bygdegården den 16 maj där många tankar, idéer och utmaningar lyftes i en mycket positiv atmosfär. Under sitt besök i Hälsingland gjorde studenterna även intervjuer med ortsbor från Långhed/Alfta och Svabensverk samt lokalpolitiker i Ovanåkers kommun och representanter från Region Gävleborg. Deras arbete kommer att sammanställas i en rapport som förväntas bli klar efter sommaren.

Fäbodlunch och fäbodvecka Den 10 juni kommer vi i samarbete med Folkteatern Gävleborg bjuda in till en fäbodinspirerad lunch på bygdegården. Se separat program. Under fäbodveckan i Gävleborg som hålls första veckan i juli kommer vi även då att  servera en fäbodinspirerade luncher när caféet håller öppet på onsdag den 5 juli och lördag den 8 juli.

TACK! Vill passa på att tacka Stefan och Kenneth som har sett till att våra två uteklassrum har blivit vackert faluröda. Stort tack!

 
 

Vill du läsa mer om “Kulturarv längs Hässjaån” så hittar du information på bygdeföreningens hemsida: https://www.langhed.se/index.php/kulturarv-laengs-haessjaan 


Vi ser fram emot att se hur årets bild blev!