Nyhetsbrev juni 2023.  C:\Users\pahi\Google Drive\Delat med Bygdeföreningen\STYRELSEN\Trycksaker\Långhed logga genomskinlig med HTML-färg 25AD62.pngJuni månad - en riktigt härlig månad och vi väntar oss mycket grönska och blommor samt tillfällen att fira skolavslutningar, sommarlov och sen kommer midsommar. På bygdegården händer det grejer så häng med på vad vi gjort och vad som är på g!

Långheds café fortsätter att ha öppet varje lördag kl 11 - 15 hela juni.
Det är öppet för lunch och café med Mayyada i köket. Efter midsommar utökar öppettiderna.

Cafétider sommaren 2023:
Onsdagar och lördagar kl 11 - 15 med svenska och arabiska smaker.
Midsommarafton har vi stängt liksom midsommardagen.

Nu lite om sedan sist: 

Vårfix. Vi var många som gjorde så att vi kände oss förberedda inför marknaden. Gött att vara många!  Smakade gott med mat efter slitet! 

 

.                

Musikskolan kom till Långhed.
Vilken härlig kväll det blev.
Det spelades och dansades både inne och ute.
Vädrets makter var på vår sida så det blev en dundersuccé.
Vi sålde matpass för 110:- och gästerna åt så mycket de önskade av: kolbullar, tunnbrödsmacka, pizza och sallad.Kaffe, dricka och kaka ingick

 

Vilken VÅRMARKNAD det blev i Långhed 2023! Vilken fest!!                                          
Vi var många ideella som gjorde det tillsammans och det är oerhört viktigt att ha trevligt tillsammans. Rekordmånga knallar och troligen rekordmånga besökare. Vi kan inte hålla räkningen. Vi tror att knallar, tombola, häst och vagn, musik och sång, kolbullar, tunnbröd, fika, småprat och gemyt i goda vännerslag gör att många vill komma till Långhed.

Extra i år var Alfta spelmanslag och Hambogänget Golvdraget” som dansade och pratade hambodans. Aktiviteter vid Smedjan. Som kronan på verket så blev det fotografering såsom för dryga 100 år sedan. Peter och Muhammed stod på taket på Hedbacka och vi räknade ner! Yes - det blev ett fint foto men vi är inte klara för publicering av det ännu.

 


Vilken resa vi gjorde till Köpenhamn.
I privat regi åkte vi, 4 stycken engagerade i Långheds bygdeförening, till Köpenhamn för att besöka olika sevärdheter, träffa människor och bli inspirerade. Vi besökte ett socialt företag som heter: “Send flere krydderer”. Ett företag där nydanskar får en möjlighet att växa tillsammans i ett gott samarbete med kommun, försäkringskassan och många ideella krafter. Det handlade mycket om mat såklart men även andra saker vävs in i upplägget för att stärka nydanskarna och hitta inkludering. Mayyada som var med på resan fick möjlighet att prata arabiska och träffa nya vänner. Vi besökte även svenska kyrkan, Gustavskyrkan, där vi berättade om Långhed. Ett fint mottagande fick vi när vi kom till Danmarks huvudstad av Nordiska kulturrådet som hjälpt oss i planering och genomförande av resan som verkligen gav god energi och goda smaker. Nästa resa vi funderar på går till ännu mer smaker - Libanon i höst. Där bor Mayyadas mamma som välkomnar oss till sitt hem.

 

  

Många hyr in sig på bygdegården för olika evenemang.

Den franske kocken Sebastien Boudet hyrde och körde en workshop i härliga Långhed där han trivs. Det har dukats upp för bröllop, dop och namngivning! Även bagarstugan har nyttjats för en måltid. Det var då en grupp som har tankarna åt att ansöka om världsarvsstatus för deras by Kuldiga i Lettland. Väl värt att kolla upp! Lite material finns på bygdegården.

 

 

     

Studiecirkeln i Långhed tar sommarlov.
Den har pågått hela våren under ledning av Hillevi Lind. Hon håller i de många deltagarna som inspirerar och lär av varandra. den 31 maj var det avslutning med rundtur i Långed och de tittade på de 17 stamhemmanen. Festligt värre avslutning i bygdegården med nygräddade pizzor alá Mayyada och sedan överraskade hon oss alla, inte minst Margareta som fyllde år 30 maj, med en härlig tårta till alla.
Underbar fest! Tack Mayyada.

  

 

Projektet Kulturarv längs Hässjaån.
Frida Cronsioe jobbar på tillsammans med många ideella krafter. Längst ner i detta nyhetsbrev kommer Fridas eget nyhetsbrev.

Solenergi erbjudande.
Som vi skrev om i förra nyhetsbrevet så har vi fått ett erbjudande från Wängkraft. En arbetsgrupp arbetar med frågan och berättar mer när de vet me

Sommaren 2023 och vårt Långheds café.
Mayyada jobbar hos oss i sommar och vi välkomnar ett gäng av kommunens sommarjobbande ungdomar till oss. Öppet onsdagar och fredagar kl 11 - 15, samma dagar som loppisen.

Tacofredagar jobbar vi för att genomföra även sommaren 2023. För att det ska vara möjligt behövs många ideella krafter. Redan nu har vi flera tacogäng på plats men vi behöver fler som vill vara med och bidra och samtidigt få en trevlig fredag. 30/6 blir första gången.

På gång:

 

Fäbodvecka och fäbodlunch!  

 


Välkommen att vara med! Blir en fin stund på bygdegården! 

Annons i Woxnadalsnytt på onsdag.


Hela första veckan i juli, vecka 27, är det Fäbodvecka i Gävleborgs Län. Hos oss i Långhed har vi lunch onsdag 5 juli och lördag 8 juli. Vi  serverar en fäbodinspirerad lunchbuffé.

Sång och musikquiz. Lördag 1 juli blir det sång och musikquiz på bygdegården med kören Nova. Det blir en mysig kväll med mat och dryck och underhållning. Kvällen inleds med en välkomstdrink. På meny står grillad tunnbrödsmacka med fyllning, sallad och örtmajonnäs, läsk och lättöl,  kaffe och godbit. Kostnad för en helkväll är 200:-. Ingen anmälan.
Varmt välkomna.

Friskvårdspromenad med kulturinslag. Promenera gärna men nu blir det sommaruppehåll i friskvården men häng gärna med i höst! Ett arrangemang i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Ändring - fest för att fira X-ing priset och 25-års jubileum. Vi har tidigare annonserat om en fest i juni här i nyhetsbrevet. Nu har vi tänkt igenom detta och beslutat att återkomma när vi har planerat mer tillsammans med de olika föreningarna. Vi återkommer med datum.

Musikarrangemang på bygdegården. Vi tycker att det är trevligt med musik av olika slag och under många år så har Ulla Mortimer skött sysslan med att boka in grupper, annonsera och att sköta ruljansen under arrangemangen. Nu har Ulla valt att skicka stafettpinnen vidare och med anledning av det så ber vi er tänka till. Vad tycker du att är det för musik som föreningen ska bjuda in till och kan du tänka dig att hålla i detta uppdrag? Hör av dig till oss.

Bokning av bygdegården eller bagarstuga med all inclusive, möte med fika eller något annat. Kontakta Pär eller Margareta, se nedan, så hjälper vi dig att skapa något trevligt i våra fina lokaler. Mer info på hemsidan. 

Det finns fina möjligheter att ordna trevliga sammankomster både med och utan service i våra lokaler! Bagarstugan hyrs ut både med och utan handledning!

Andelslotteriet. Grattis nummer 4 till 4 000:- i maj dragningen!  Var med du också! Alltid dragning den 15 varje månad. Kontakta Kerstin Forsberg 0703-672753 för ditt nummer.

Styrelsen 2023.  

Margareta Englund ordf, Birgitta Froms Andersson kassör, Pär Hisved sekr, Mona Öhman, Agnetha Hansgårdh, Hillevi Lind och Tapio Aihonen. Suppl: Stefan Strandåker och Gerd Larsson Ungh.  
Välkommen att kontakta någon av oss!

Kontakt hyra bygdegården:Pär 0736-494114
Kontakt hyra bagarstuga: Margareta 0702-414327

                  

 

 

Nyhetsbrev juni 2023 om KULTURARV LÄNGS HÄSSJAÅN!

Maj har som brukligt bara rusat i väg och mycket har hänt under månaden.

Besök av studenter och lärare från Gävle Högskola Den 8 maj hade biosfärområde Voxnadalen besök av studenter och lärare från Gävle Högskola som studerar programmet ”Folkhälsa och hållbar utveckling”. Gruppen hade under dagen fått besöka bland annat Sässmanområdet och Mittjasvallen. De avslutade sin rundresa med fika utanför bygdegården i ett soligt Långhed. De fick information om byn och bygdegårdens historia. De fick även information om projektet ”Kulturarv längs Hässjaån” och våra återkommande aktiviteter i föreningen. De blev mycket imponerade av våra lokaler och aktiva förening och vår vackra by som de gärna ville komma tillbaka till, eventuellt redan till hösten för projektarbete inom ramen för deras sista år på utbildningen.

Vårmarknad Vårmarknaden blev verkligen en succé och i år gick häst- och vagnturen mellan bygdegården och smedjan. Det var en uppskattad tur för de som valde att hoppa på. ”Sme Carl” (Carl Bopparmark) höll smedjan öppen och visade nyfikna hur det går till att smida bland annat en hasp med tillhörande märlor. Undertecknad fanns på plats och informerade om projektet och Karl-Erik och Stefan stod för ”kulturinformationen om Långhed” och samtalade bland annat om kolframställning och linberedning med besökarna. Ackompanjerade av gitarr bjöd Melody och Della på sommarsång och vi sådde 2 kvadratmeter lin. En så enkel sak som att ”slå i spiken” höll barnen sysselsatta länge och i det vackra vårvädret uppskattade besökarna den svalkande naturdrycken med lingon från Långhed som vi bjöd på.

Besök av studenter från SLU (Sveriges lantbruksuniversitet). Med mycket kort varsel fick vi möjligheten att ta emot tre mycket engagerade studenter från SLU som hade i uppdrag att utvärdera arbetet med lokala utvecklingsplaner och se vilka framtida utmaningar vi står inför på landsbygden. För att fånga upp dessa frågeställningar hölls en kreativ

Framtidsverkstad” på bygdegården den 16 maj där många tankar, idéer och utmaningar lyftes i en mycket positiv atmosfär. Under sitt besök i Hälsingland gjorde studenterna även intervjuer med ortsbor från Långhed/Alfta och Svabensverk samt lokalpolitiker i Ovanåkers kommun och representanter från Region Gävleborg. Deras arbete kommer att sammanställas i en rapport som förväntas bli klar efter sommaren.

Fäbodlunch och fäbodvecka Den 10 juni kommer vi i samarbete med Folkteatern Gävleborg bjuda in till en fäbodinspirerad lunch på bygdegården. Se separat program. Under fäbodveckan i Gävleborg som hålls första veckan i juli kommer vi även då att  servera en fäbodinspirerade luncher när caféet håller öppet på onsdag den 5 juli och lördag den 8 juli.

TACK! Vill passa på att tacka Stefan och Kenneth som har sett till att våra två uteklassrum har blivit vackert faluröda. Stort tack!

 

Vill du läsa mer om “Kulturarv längs Hässjaån” så hittar du information på bygdeföreningens hemsida: https://www.langhed.se/index.php/kulturarv-laengs-haessjaan

Vi ser fram emot att se hur årets bild blev!