Annons

Annons

Annons

Ovanåker

Läsartext
Världens mat i Långhed blir kokbok!

Efter flera år med sammankomster i Långhed mellan människor med mat och bak på menyn så förverkligas en dröm.

Detta är en läsartext.

Drömmen att nå ut ännu längre med världens härliga receptskatter dök upp och vi tog den. Marloes Öhrnell från Örsundsbro driver projektet Global Matkultur och eftersökte recept och historier om nysvenskarnas kulturarv som ska bli en kokbok. Klart vi i Långhed hörsammar denna önskan och organiserade ihop en fantastisk reportoar av maträtter och människor med matintresse för att förverkliga drömmen om en global kokbok.

Långhed kan och vill bidra till samförstånd mellan människor från världens alla hörn. Snart kommer kokboken.
Öppna bild i helskärmsläge

Restaurangutbildningen på Vuxenutbildning i Bollnäs var med och bidrog med studenter från fyra länder. Sovdat Mitieva från Tjetjenien, Zahra Rezaei från Afghanistan, Jelly Deverud från Filippinerna och Askal Azize från Eritrea lagade alla rätter som de har minnen av sedan barnsben. Alla blev intervjuade, fotograferade och alla fick smaka på varandras rätter. Askal Azize hade tagit med sig full utrustning för att visa en traditionell kaffeceremoni från sitt hemland. Hon började med att rosta kaffebönorna, sen mala för att sedan koka och bjuda oss på ett härligt starkt kaffe. Givetvis var hon klädd i en fin folkdräkt i vackra färger.

Annons

Annons

Marloes jobbar även med att fotografera maträtterna till kokboken som kommer innehålla recept från stora delar av världen.
Öppna bild i helskärmsläge

På kvällen blev det god matlagning i Långheds bygdegårds kök där Manasa och Surage Rao från Indien lagade olika vegetariska rätter och berättade om mattraditionen från Mangaluru.

Vira Barylo och Vita Rozumna från Ukraina bjöd på borscht. När vi åt ringde Vira till sin mamma och vi fick, direkt från Ukraina, receptet på saltgurka som är ett måste-tillbehör till rödbetssoppan!

Vilken glädje att få uppleva en riktig kaffeceremoni. Askal Azize visar alla momenten med 100 procent inlevelse. Så vackert och gott!
Öppna bild i helskärmsläge

På tisdagen kom fler matlagare till Långhed för att träffa Marloes som vill ge varje människa bakom receptet, ett utrymme för att berätta personligt om sig själv, om relationen till matkulturen från hemlandet och sin maträtt.

Mayyada Bhlasal, från Syrien deltog och bjöd på vacker och god mat.

Sumeia och dottern lagade två kryddiga huvudrätter med kyckling och ris fast med olika tekniker. En från Jemen och den andra från Saudi Arabien. Lika fast ändå olika!

Mayyada Bhlasal serverar givetvis kaffe till desserten och iklädd vacker dräkt från sitt hemland Syrien.
Öppna bild i helskärmsläge

Annons

Thailand representerades av Somsuk Engström som bjöd på Pad thai som bjöd på härlig smak av jordnöt, lime och lagom chilistyrka.

Annons

Vilka dagar vi fick med Marloes. Höga smaker och väldigt stor glädje. I höst kommer det att bli flera evenemang runt om i Sverige där temat är Global matkultur. Troligen blir det ett evenemang även i Långhed som ett resultat av dessa dagar. Välkomna säger vi till världens smaker.

Margareta Englund

Vacker och otroligt god mat från Afghanistan.
Öppna bild i helskärmsläge
Sumeia med dottern medverkar i den globala kokboken .
Öppna bild i helskärmsläge

Annons

Annons

Till toppen av sidan