Annons

Annons

Annons

Ovanåker

Läsartext
”Detta är början på något stort”

”Detta är början på något stort” – så uttryckte sig Ingrid Svensson från Långvind när hon besökte Långhed.

Detta är en läsartext.

Det var Mårten Laurell Thorslund från Norrbo, vid Dellensjöarna som hörde av sig och ville komma och se byn med de två världsarvsgårdarna. Vilken härlig fråga tyckte vi och arrangerade lite runt dagen. Mårten och Ingrid är båda elever på Forsa Folkhögskolas guideutbildning som har som mål att stärka guideverksamheten i Hälsingland.

Intresserade besökare får höra av Kersti Hisved om gården Pallars långa och spännande historia. I bakgrunden syns bagarstuga och sommarhuset.
Öppna bild i helskärmsläge

Kersti Hisved som har mångårig erfarenhet av att guida tog hand om gästerna samtidigt som nuvarande projektledaren Frida Cronsioe deltog, kassören Birgitta Froms Andersson och undertecknad. Gruppen lät sig inspireras av historiens vingslag kring livet förr. Den mäktiga gården Pallars besöktes först och där fick vi bland annat veta att äldste sonen Jonas på gården, år 1855 friade med Brita från Schols i Näsbyn. Britta kunde tänka sig att gifta sig med Jonas om han byggde ett stort hus åt familjen och då skulle det vara större än det hemma i Näsbyn. Jonas och troligen hans föräldrar, Nils och Barbro gick med på detta och byggde och bröllop kunde firas. Vilken fest!

Annons

Annons

Kersti berättar om Blåmålaren,  eller om det var två, nu en kvinna och en man,  som målade så vackra konstverk på träväggarna.
Öppna bild i helskärmsläge

Kersti berättade många spännande berättelser om livet på gården men också om målningarna på väggarna. Konstnären Blåmålaren, var den som målade de stora väggmålningarna på Pallars. Vem denna eller dessa var har det pågått forskning kring. Det är verkligen magiskt att stå i feststugan på Pallars och fundera över hur konstnären tänkte när han skapade. Väggmålningarna på Pallars och även på världsarvsgården JonLars är målade direkt på träväggen till skillnad på i de andra världsarvsgårdarna där det oftast målats på väv.

Efter besöket på Pallars bjöd vi in till en mysig sopplunch på bygdegården och mycket fina samtal. Frida berättade om olika aktiviteter inom det pågående projektet Kulturarv längs Hässjaån som torsdag den 9 november arrangerar världspremiär på en ny naturfilm av Göran Emerius. En afton där även Lena Hisved, ForRest, medverkar och berör hur natur och turism kan samarbeta för att skapa mervärde.

Den mäktiga gården Pallars i solskenet med alla byggnader 2023. På 1800-talet fanns det många fler byggnader som kan ses på gamla foton.
Öppna bild i helskärmsläge

Annons

Lunchen gav god möjlighet att knyta kontakt och som Ingrid sa: ”det här är början på något stort”.

Efter lunchen tog Håkan Johansson på JonLars emot Mårten och Ingrid för en givande rundvandring.

Långhed välkomnar besökare och skapar gärna samarbeten med Forsa folkhögskola.

Avslutningsvis kan vi berätta att projektet Kulturarv längs Hässjaån snart bjuder in till byavandring i Långhed på en lördag i samband när Långheds kafé ändå håller öppet. Håll koll på oss. Välkomna.

Margareta Englund

Annons

Annons

Till toppen av sidan