Annons

Annons

Annons

Ovanåker

Läsartext
TV: Kolningstraditionen hålls vid liv

Traditionen att tända en kolmila är stark i Långhed och kopplingen till projektet – Kulturarv längs Hässjaån är given.

Detta är en läsartext.

Projektet vill levandegöra och visa på historiens utveckling och i samband med tändningen så pratade kolmilegeneralen för en intresserad publik.

Årets kolmila var på det vi benämner "Englunds täkten”. Gösta Englund var en av de drivande kring att starta föreningen och även att bevara traditionen med kolmila så att nu flytta milan till täkten som varit i Göstas ägo, en plats i skogen, där röken inte stör de boende. Gösta avled 2014 och han engagerade sig under sin levnadstid kring att lyfta fram traditioner och historia och bevara för framtiden. Att nu flytta kolmilan till hans täkt är ärofyllt.

Kvällen bjöd på härlig inramning av Helen Sundell som tolkade Dan Andersson och gav besökarna en insikt i hans strävsamma liv. Helen bjöd också på en ny låt – urpremiär" – ”Långhed i mitt hjärta” med stor kärlek till bygden. Tog plats på scenen gjorde även Aaron Sundell med sin gitarr och härlig stämma. Aaron bjöd på trevliga och svängiga countrylåtar som bjöd in till dans.

Annons

Annons

TV: Hör Helen Sundell spela och sjunga:

Inbäddat innehåll

Kolmilegeneralen Karl-Erik Johansson styrde med erfarenhet kolarna så att allt gick rätt till. Han berättade kring hur kolningen utvecklas i historien och vad som sker där inne i milan. Sommarjobbarna från bygdegården lyssnade intresserat och vet nu hur ”Världen bästa kol” tillverkas.

Kolmilegeneralen Karl-Erik Johansson, trubaduren Aaron Sundell, Dan Andersson tolkaren Helen Sundell och Rundvirke Skogs representant Pelle Forslund medverkade vid kolmiletändningen i Långhed.
Öppna bild i helskärmsläge

Kolmilan fortsätter nu att kola, puffa och ryka tills allt har kolat klart, cirka fem dygn. Under dessa dygn måste kolningsprocessen bevakas, dag som natt, så att det puffar lagom så inte milan tar eld. Sen blir det riktigt hårt jobb med att riva milan, rensa och paketera kolet och därefter städa upp efter.

Björkstammarna i milan sponsras av Rundvirke Skog och Pelle Forslund representerade och vi tackar. Han berättade om virke och hur de jobbar med kvalitetsvirke från Hälsingland.

Efter 15 timmar så har milan sjunkit ihop som ett bevis på att processen fungerar. Puffandet fortsätter och mystiken vid milan är stor.
Öppna bild i helskärmsläge

Annons

Kolen kommer att säljas i samband med höstmarknad lördagen den 2 september. Då bjuder Långhed in till en härlig gemenskap igen med många knallar och trevligheter.

Annons

Dagen efter tändningen dök FN-föreningen från Ovanåker upp. De fick höra om processen och smaka på kolbullar. Då besökarna kom från olika länder så pratades det om olika sätt att göra kol. I hela världen har det utvecklats olika sätt att utvinna kol i olika milor.

I bygdeförenings regi har det kolats i över 25 år. Lika länge som förening varit verksam. Det är värt att fira och planering pågår kring hur det görs på trevligast vis.

Margareta Englund

TV: Se kolmilan puffa i Långhed:

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Till toppen av sidan